06.09.2019

Нова технология за втвърдяване на радиоактивни отпадъци представи "Риск инженеринг" на международен форум

Представтели от цял свят дискутираха ролята и бъдещето на ядрената енергетика във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигане целите на нисковъглеродна икономика.

В срещата участие взе и енергийният министър Теменужка Петкова, която обяви, че до три месеца ще стане ясно кои инвеститори имат интерес към АЕЦ „Белене“. Процедурата за избор на стратегически инвеститор е публикувана официално на 22 май в официален вестник на Европейския съюз. По думите й “към момента вече има заявен интерес от страна на няколко големи компании от Китай, Русия, Франция и САЩ”, като министър Петкова проведе срещи с представители на три от тях по време на форума във Варна.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов изрази позиция, че “възобновяемата енергетика тепърва ще се развива”, а заместник-председателят на същата комисия Таско Ерменков посочи, че “България трябва максимално ефективно да работи с цел реализация на „Белене“, тъй като много държави на Балканите и в Източна Европа имат проекти в сферата на ядрената енергетика”.

Президентът на „Росатом овърсийс“ Евгений Пакерманов посочи, че руснаците са готови на бъдат строител на АЕЦ „Белене“, но все още обмислят дали да участват и като инвеститор в проекта. По думите му, “не е необходимо да има държавни гаранции за централата, но всеки инвеститор трябва да получи гаранции, че ще възвърне инвестицията си”. Той заяви още, че такива проекти най-успешно се осъществяват чрез международна кооперация и сподели, че са се срещали с ръководители на "Фраматом". Французите са заявили, че в случай на реализация на проекта, са заинтересовани да участват в него, в това число и в организацията на финансирането му. Пакерманов каза още, че е необходимо да се привлече дългосрочно финансиране и "Фраматом" са готови да окажат поддръжка по този въпрос.

Главният изпълнителен директор на френската компания "Фраматом" от своя страна е заявил готовност да търси възможности за финансиране на своето участие в проекта “Белене" и това е станало на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, с шефовете на Българския енергиен холдинг и на НЕК Петьо Иванов и Петър Илиев във Варна.

Френската компания, която до спирането на проекта "Белене" бе подизпълнител на "Росатом" за близо 20% от оборудването и строителството, е потвърдила, че не само ще търси възможност да осигури финансиране на частта от своята дейност, но ще съдейства и за политическа подкрепа на възобновяването на строителството на атомната централа. Това съобщи след срещата представителят на компанията за България Станислав Георгиев.

В рамките на експертния панел по време на конференцията изключителен интерес предизвика презентацията на експерта по радиоактивни отпадъци в “Риск инженеринг” АД д-р Райчо Йончев, който представи нова технология за втвърдяване на радиоактивните отпадъци.
"Разработена от партньорите ни “Аавантек Инг”, тази технология намалява обема на крайния продукт с около 5 пъти, в сравнение с традиционния начин за погребване на радиоактивни отпадъци”, коментира д-р Йончев. В момента се провеждат тестове за доказване на якостните характеристики на продукта в Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” - Специализираното поделение “Извеждане от експлоатация” I - IV блок”.

Сравнителният анализ на цени и вреди при различните години на пуск на АЕЦ “Белене”, за което говори експертът по анализи на безопасност и нови мощности към “Риск инженеринг” АД инж. Никита Христов, също бе сред темите, които приковаха вниманието на участниците във форума. А серия въпроси и коментари в залата предизвика презентацията на експерта по строителни конструкции и земетръсна устойчивост в “Риск Инженеринг” инж. Георги Върбанов за “Състоянието на основните строителни конструкции на АЕЦ “Козлодуй”.

Сред участниците от страна на "Риск инженеринг" в събитието бяха още изпълняващият функцията административен директор Манов Чакъров и инж. Емил Томов - началник отдел "Анализи на безопасността и нови мощности", които проведоха серия срещи с потенциални партньори от цял свят, проявили интерес към проектите на "Риск инженеринг".

Всички публикации